Soorten Longboards

Tijdens je zoektocht naar een geschikt longboard zal je diverse soorten tegenkomen. Om je een handje te helpen bij het kiezen van je longboard zullen wij de verschillende soorten longboards nader toelichten. Als je al weet waar je je longboard voor wilt gebruiken, helpt dit je al een stuk verder. Wil je bijvoorbeeld alleen maar cruisen van A naar B? Of wil je juist downhillen? Freeriden? Of dancen? Het zijn allemaal verschillende disciplines binnen het longboarden die invloed hebben op welk soort longboard je uiteindelijk zal kiezen.

 

 

Pintail longboards

Een pintail longboard is te herkennen aan de shape van het deck. De achterkant loopt voorbij de wielen in een puntige vorm. De shape heeft veel weg van een druppel vorm. Trucks zijn bij pintail longboards in de meeste gevallen topmount bevestigd. Dit wil zeggen dat de trucks onderaan het deck bevestigd zijn. Dit zorgt voor een relatief hoog zwaartepunt wat zorgt voor een maximale controle en gemakkelijke besturing van het board. Wil jij vooral gewoon lekker rond cruisen? Dan is een pintail longboard ideaal! Ook voor slalom en carving worden regelmatig pintail longboards gebruikt.

 

 

 

Kicktail longboards

Een kicktail longboard heeft veel overeenkomsten met een pintail longboard. Het grootste verschil zit hem in de tail van het board. Daar waar de achterkant van een pintail longboard in een spitse pint loopt, is de tail van een kicktail longboard breder. Door de brede kicktail kun je gemakkelijk over obstakels springen. Denk hierbij aan stoepranden, maar ook het doen van tricks maakt het makkelijker. Hierdoor is een kicktail longboard niet alleen geschikt om rond te cruisen, maar ook voor freestyle longboarding en carving. Net als bij een pintail longboard zijn de trucks van een kicktail longboard topmount bevestigd waardoor het zwaartepunt hoger ligt en je stevig op je board staat en een goede controle hebt over je board.

 

 

 

 

Drop through longboards

Drop through longboards hebben hun naam te danken aan de truck montage. Bij een drop through longboard zijn de trucks namelijk door het deck heen geplaatst. Trucks zijn dus niet bevestigd aan de onderzijde van het board, maar juist aan de bovenzijde. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt van het deck bij een drop through board lager ligt dan bij een topmount truckmontage. Doordat het deck lager bij de grond ligt, voelt het board stabieler en is pushen nog gemakkelijker! Drop through board vind je dan ook voor verschillende disciplines. Naast de truck montage is de rest van je set-up (onderdelen) van groot belang. Rondom de wielen heeft heeft deck veelal zogenoemde cutouts. Dit zorgt ervoor dat de wielen helemaal vrij zij en je wheelbite voorkomen wordt wanneer je scherpe bochten maakt.

Wil jij bijvoorbeeld een drop through longboard die perfect geschikt is voor hoge snelheden zoals bij downhillen of om te freeriden, dan kun je het beste gaan voor een stiff board en een diepe concave, mid/hard bushings en mid/hard wielen.

Ga je voor een drop through longboard met een flexibel deck, soepele trucks en mid/soft wielen, dan is deze perfect geschikt om te cruisen, carven en ook voor lange afstanden rijden deze boards erg fijn.

 

 

 

Topmount longboards

Net als drop through longboards zijn topmount longboards er voor verschillende disciplines. Op longboardcenter vind je met name topmount longboard met een cutout shape. De trucks van deze board zijn aan de onderkant van het deck gemonteerd waardoor het zwaartepunt hoger ligt en je meer controle hebt en het board gemakkelijk te besturen is. Topmount cutout board worden veelal gebruikt voor cruising. Het heb een topmount board met een dubbele kick, dan is deze ook geschikt voor freestyle longboarding.

Wil jij je longboard ook gaan gebruiken voor dancen? Dan kom je ook uit bij een topmount longboard. Het deck van een dancer is langer dan gemiddeld waardoor je meer ruimte hebt op je deck voor de pasjes. Het deck van een dancer heeft vaak een grotere nose en tail zodat je de tricks gemakkelijker kunt uitvoeren. Ook heeft het deck een minimale concave waardoor je je voeten overal goed kan neerzetten. De gemiddelde lengte van een dancer ligt rond de 120 en 150 cm.

Naast de topmount board met cutout shape en dancers zijn er ook nog topmount downhill longboards. Het deck van een topmount downhill longboard is vaak erg stiff en heeft veel concave. Deze diepe concave zorgt ervoor dat je extra veel grip hebt zodat je tijdens je afdaling je board maximaal kunt controleren. Deze soort topmount longboards worden gebruikt voor de disciplines downhillen en freeriding/sliding.

Drop down longboards

Een drop down longboard is te herkennen aan de wisselende hoogte in het deck. Het midden van het deck ligt namelijk lager dan ter hoogte van de trucks en wielen. Het sta oppervlak van het deck ligt dus lager bij de grond waardoor je zeer stabiel staat. Voor lange afstanden en speed boarding zijn drop down longboards erg goed geschikt.

 

 

 

Mini cruisers

Mini cruisers zijn een stuk kleiner dan de longboards die we zojuist al hebben besproken. Door de compacte formaat neem je je cruiser overal gemakkelijk mee naar toe. De boards zijn gemakkelijk wendbaar en dus ideaal om in steds van a naar b te gaan. De meeste cruisers hebben ook een kicktail waardoor je ze ook kunt gebruiken om tricks te doen. Een mini cruiser wordt veelal aangeschaft of gewoon mee rond te cruisen en te carven.

 

 

 

Retro Plastic

De retro plastic skateboards zijn erg bekend geworden door de Penny boards. Naast Penny vind je deze retro plastic boards met kunststof deck ook van diverse andere merken. Je neemt deze compacte boards overal gemakkelijk mee naar toe. En zijn net als de mini cruisers geschikt voor cruising,carving en freestyling.