Disciplines binnen het longboarden

Binnen het longboarden zijn er verschillende disciplines. Wat je uiteindelijk wilt gaat doen heeft invloed op welk board je het best kunt kopen. Wij zullen een aantal van de meest voorkomende disciplines nader toelichten zodat je een beter idee krijgt wat je zoal kunt doen met een longboard en wat voor soort longboard je het beste kunt aanschaffen.

Cruising

Cruising is zowel voor beginners als gevorderden erg leuk. Het is eigenlijk gewoon heerlijk en chill rondrijden. Je kunt je longboard als vervoersmiddel gebruiken, maar ook gewoon om relaxed een tripje te maken. Het voordeel van cruisen is dat het bijna overal kan! Binnen no time ben jij op je longboard op je bestemming. Bijna ieder longboard is wel geschikt voor cruisen. De trucks zitten bij cruising vaak wat losser en de bushings zijn wat softer waardoor je je board gemakkelijk kunt besturen. Wil je tijdens het cruisen ook gemakkelijk over obstakel heen kunnen? Dan is het handig om voor een longboard te kiezen met een kicktail. Zo spring je namelijk gemakkelijk over obstakels heen.

Downhillen / speed riding

Downhillen is het longboarden van heuvels met een hoe snelheid. Je houdt je board onder controle voor en tijdens bochten door middel van airbraking en sliding. Naast een goed longboard is het hebben van goede bescherming hierbij ook van groot belang. Je hebt speciale handschoenen voor het sliden en ook het dragen van een helm en pads is belangrijk voor je veiligheid. Wil je graag gaan downhillen, dan raden we je aan een longboard te kiezen die stiff is en met veel concave zodat je stevig op je deck staat en een goede controle hebt over je board. De wielen die veelal worden gebruikt voor downhillen heben een medium hardheid, de trucks zijn extra sterk en zijn voor maximale stabiliteit uitgerust met harde bushings.

Long distance

Bij long distance gaat het om het afleggen van langere afstanden. Je wilt dan dat pushen er gemakkelijk is en je board soepel en comfortabel rijdt. Voor long distance longboarding is een drop through of drop down longboard aan te raden. Omdat het zwaartepunt van het deck hier relatief laag ligt maakt dit het pushen erg gemakkelijk. Ook wil je een lichte concave zodat je je voeten fijn neer kunt zetten. Voor langere afstanden is een diepe concave minder comfortabel.

Voor een optimaal rij comfort zijn de wielen van je longboard wat groter en hebben ze een medium hardheid. De wijze waarop je je trucks afstelt heeft te maken met het gebruik. Rijdt je vooral in een drukke stad waar je veel bochten moet nemen? Dan is het fijner je trucks wat losser te zetten en zachtere bushings te nemen.Rijdt je vooral lange afstanden met weinig bochten? Dan kun je je trucks wat vaster zetten en hardere bushings nemen zodat je stabieler rijdt.

Freeriden / sliden

Freedriden en siliden ziet er vaak spectaculair uit. Je ziet mensen van van steile hellingen en hevels af rijden en tussendoor zie je ze verschillende slides doen. Alles draait hier bij om snelheid, drifting, sliding en natuurlijk een flinke dosis fun en excitement! Ook hier is het dragen van goede bescherming een echte must! Zowel handschoenen, pads als een helm raden wij aan. Door de hoge snelheden en slides kun je namelijk ook lelijk terecht komen. Maar de enige manier om het te leren is natuurlijk met vallen en opstaan!

Het is van groot belang dat je bij freeriden je board optimaal kunt controleren. Een longboard met veel concave is aan te raden. Zo kun je je voeten namelijk stevig neerzetten en heb je veel grip waardoor je stevig staat. Aangezien je wielen het flink te verduren hebben tijdens het sliden zijn hardere wielen het best geschikt hiervoor. Een minimale hardheid van 80a is hiervoor aan te raden. Maar let wel op dat wanneer je erg harde wielen haalt, dit tijden hoge snelheden ervoor kunt zorgen voor gripverlies en onnodig sliden. Dit kan juist ervoor zorgen dat je controle verliest in plaats van meer controle te hebben over je board.

Dancing

Een van de vormen van freestylen is dancing. Je danst dan als het ware op je board. Optimale bewegingsruimte voor je voeten is hierbij van groot belang. Een dancer heeft dan ook een extra lang deck en een niet al te ruwe griptape zodat je je voeten gemakkelijker kunt verplaatsen. Voor maximale mogelijkheden tijdens het freestylen is een dubbele kicktail aan te raden en is het fijn als je board een lichte flex heeft.

Freestyling

Freestylen heeft veel weg van het core skateboarden. Het draait hierbij allemaal om het maken van de vetste tricks. Dit kan zowel een stukje dancen zijn als tricks in skateparken en gewoon on the road. Om je tricks optimaal te kunnen uitvoeren is het belangrijk om te kiezen voor een kicktail longboard. Voor nog meer mogelijkheden kies je voor een longboard met een dubbele kicktail! Je kunt met freestylen alle kanten op. Zet jij binnenkort die ene vette trick neer?